برخلاف پنیر های دیگر که تولید آنها با شیر آغاز می شود، شروع تولید پنیر پروسس با پنیر است.
تولید کننده در تهیه پنیر پروسس از یک یا چند نوع پنیر که از قبل ذوب شده است و نرم شده با مواد دیگر مخلوط می شود. افزودنی های رایج در این نوع پنیر در کشورهای مختلف بسته به ذائقه ها ی مختلف متفاوت است اما معمولا شامل موارد زیر می شود:
• چربی های شیر مانند خامه
• پروتئین های آب پنیر
• نمک های امولسیونی: این نمک ها پروتئین های موجود در پنیر را تغییر می دهند تا بهتر پراکنده شوند و محصول همگن تری ساخته شود.
• نمک: پنیر پروسس نمک بیشتری نسبت به پنیر معمولی دارد
• رنگ خوراکی و طعم دهنده
این مواد با هم گرم و مخلوط می شوند تا یک ماده جامد پایدار را ایجاد کنند. حرارت باعث پاستوریزه شدن محصول می شود. شیوه تولید پنیر پروسس و نیز مواد تشکیل دهنده اصلی به شدت بر روی محصول نهایی تاثیر می گذارد. عواملی مانند زمان پخت، دمای پخت، میزان مخلوط کردن و سرعت سرد کنندگی همگی بر ویژگیهای محصول نهایی تاثیر می گذارد.